چگونه بيان مساله بنويسيم
چگونه بيان مساله بنويسيم
بيان مساله قسمت بسيار مهم هر پروپوزال بوده و تقريبا در تمامي پروپوزالهاي پژوهشي حضور دارد. بيان مساله اولين بخش محتوايي پروپوزال است و تاثير تعيين کننده اي در ارزشيابي پروپوزال دارد و کيفيت بيان مساله، نشان دهنده ميزان آشنايي محقق با موضوع تحقيق است. ذيلا به 10 سوال مهم در باره نحوه طراحي بيان مساله در پروپوزالها مي پردازيم.
1- بيان مساله، بيان چه چيزي است؟ در بيان مساله به چه چيزي بايد اشاره کنيم؟ از کجا تشخيص مي دهيم يک موضوع، مساله هست يا خير؟ به عنوان مثال مشارکت شهروندان در امور فرهنگي يا سياسي مساله است يا خير؟ اوقات فراغت مساله است يا خير؟ اعتياد به سيگار چطور؟ گرايش به موسيقي و فيلم؟ رضايت شغلي کارکنان يک سازمان؟ عملکرد تحصيلي دانشجويان؟ روحيه کارآفريني فارغ التحصيلان؟ کارآيي اساتيد؟ و خيلي از موضوعات ديگر. آيا هر موضوعي به محض اينکه مورد تحقيق قرار بگيرد به مساله تبديل مي شود؟ نشانه هاي مساله بودن يک موضوع کدامند؟
اگر هدف اصلي هر تحقيقي را فراهم ساختن شناخت روشمند نسبت به يک موضوع در نظر بگيريم، آنگاه در بيان مساله تحقيق بايد به پيامدهاي منفي جهلي که نسبت به موضوع وجود دارد اشاره کنيم. به گونه اي که افراد مرتبط با آن موضوع با خواندن يا شنيدن استدلالات ما بپذيرند که فقدان اطلاعات روشمند نسبت به آن موضوع مي تواند به همان پيامدهاي منفي که اشاره کرده ايم بيانجامد. به عنوان مثال در بيان مساله مشارکت شهروندان در امور فرهنگي بايد استدلالات قابل قبولي عرضه کنيم مبني بر اين که فقدان يا کمبود اطلاعات روشمند و مستند به پژوهش علمي در زمينه مشارکت شهروندان در امور فرهنگي مي تواند پيامدهاي منفي متعددي به دنبال داشته باشد.
2- جهل نسبت به موضوع به چه معنايي است؟ در اينجا منظور از جهل به موضوع، فقدان يا کمبود اطلاعات روشمند نسبت به
الف- کمّ و کيف موضوع،
ب- علل بوجود آورنده مساله،
ج- راه هاي حلّ مساله
د- و يا سنجش اثربخشي برنامه (کاربست راهکارها) ي مرتبط با حلّ مساله مي باشد.
مثلا چنانچه در باره ميزان مشارکت يا نحوه مشارکت شهروندان در امور فرهنگي اطلاعاتي که حاصل تحقيق روشمند باشد، وجود نداشته باشد مي گوييم با يک مساله مواجه هستيم. يا چنانچه اطلاعات دقيقي در باره علل پايين بودن مشارکت شهروندان در امور فرهنگي نداشته باشيم، پاي مساله اي در ميان است که نياز به تحقيق دارد و نيز اگر راه هاي افزايش و ارتقاي مشارکت شهروندان را ندانيم با مساله اي سر و کار داريم. گاهي اوقات نيز پيش مي آيد که در باره ارتقاي سطح مشارکت شهروندان، برنامه اي اجرا شده است ولي برنامه مربوطه مورد ارزشيابي قرار نگرفته است و اطلاعات روشمندي در باره اثربخش بودن يا نبودن آن وجود ندارد، در اين حالت نيز با مساله سر و کار داريم.
3- چگونه مي توان اثبات کرد در باره موضوع مورد نظر ما اطلاعات روشمند وجود ندارد؟ ابتدا مي توان جستجويي در کتابخانه ها و مراکز پژوهشي انجام داد و به اين موضوع پي برده و آن را نقل نمود. مثلا اگر شما نشان دهيد که آخرين تحقيقي که در باره کمّ و کيف موضوع مورد نظر شما انجام شده است مربوط به ده سال پيش است و آنگاه به تغييرات عمده اي که در طول اين ده سال در جامعه مورد بررسي ايجاد شده است اشاره نماييد، خلاء اطلاعات روزآمد در باره آن موضوع را نشان داده ايد. گاهي اوقات اطلاعات روشمند روزآمدي در باره موضوع وجود دارد، اما اين اطلاعات روزآمد مربوط به جوامع آماري ديگري است. در اينجا بايد ضمن اشاره به تحقيقات مزبور به تفاوتهاي بنياديني که بين جامعه مورد نظر ما و جوامع آماري مزبور وجود دارد اشاره نماييم. يکي ديگر از نشانه هاي خلاء دانشي در باره موضوع مورد بررسي استناد به تصميمات و برنامه هاي متنوع و بعضا متضادي است که در ارتباط با موضوع مورد نظر اتخاذ مي شود. تصميمات مزبور نشانه اطلاعات ضدّ و نقيض در باره موضوع است.
4- چگونه مي توان نشان داد که فقدان يا کمبود اطلاعات روشمند در باره موضوع، نشانه وجود مساله است؟ براي اين مهم بايد به پيامدهاي منفي متعددي که حاصل اقدامات نامناسب در ارتباط با موضوع است اشاره کنيم. با اين کار در حقيقت مي خواهيم ثابت کنيم اگر اقدامي در ارتباط با موضوع انجام نشده است به دليل فقدان يا ضعف اطلاعات لازم بوده است و يا اگر اقدامي در ارتباط با موضوع انجام شده است بر اطلاعات صحيح و روزآمد استوار نبوده است.
5- منظور از پيامدهاي منفي چيست؟ بيان پيامدهاي منفي بخش مهم بيان مساله است و مي تواند توجه عميق خواننده را نسبت به مساله بودن موضوع تحقيق جلب نمايد. منظور از پيامدهاي منفي، مجموعه زيانهاي مالي، يا آسيبهاي رواني، اجتماعي، فرهنگي و سياسي است که ناشي از فقدان يا کمبود اطلاعات روشمند در زمينه موضوع مي باشد. مي توان با يک تقسيم بندي ساده پيامدهاي منفي را در چهار بعد اقتصادي، اجتماعي، سياسي و فرهنگي در سه سطح خرد (فردي)، ميانه (سازماني) و کلان (ملّي) دسته بندي کرد. گاه برخي پيامدهاي منفي در طول يکديگر قرار داشته و برخي از آنها برخي ديگر را تشديد مي کنند، بيان روابط موجود در ميان پديده هاي منفي نيز مي تواند ابعاد مساله آميز موضوع را نشان دهد. اين الگو مي تواند ما را در بيان تفصيلي مساله ياري نمايد. من اعتقاد دارم براي جلب توجه سريع و در عين حال عميق خواننده نسبت به موضوع، بهتر است استدلال هاي خود در اين زمينه را با برجسته کردن نوشته هاي خود يا به تصوير کشيدن آن در قالب دياگرام نشان دهيم.
تذکر: نکته مهمي که در بيان پيامدهاي منفي لازم است به آن اشاره نماييم ربط پيامدهاي منفي مزبور به شرح وظايف و اهداف آن سازماني است که مي خواهيم تحقيق را برايش انجام دهيم. چه بسا پيامدهاي منفي مربوط به يک مساله که وظيفه خنثي سازي آن مربوط به سازمانهاي ديگر باشد. در حقيقت محقق بايد به صورت مستند ربط مساله را با سازماني که مي خواهد تحقيق براي آن انجام شود نشان دهد.
6- پيامدهاي منفي مربوط به مساله را از کجا تشخيص بدهيم؟ نوشتن اين بخش به قدرت تجزيه و تحليل شما بستگي دارد. به اينحال پيشنهاد مي کنم با افرادي که در اين زمينه تحقيق کرده اند و نيز با کساني که در ارتباط با موضوع تحقيق مورد نظر شما شغلي دارند مصاحبه کنيد. مخصوصا سازماني که اين درخواست انجام تحقيق در باره موضوع مورد نظر شما را دارد. يادتان باشد از قبل سوالاتتان را براي مصاحبه با اين افراد آماده کنيد. از آنها سوال کنيد چرا اين موضوع توجه آنها را به خودش جلب کرده است. از ديگران سوال کنيد که به نظر شما چرا اين موضوع براي فلان سازمان مهم شده است تا تحقيقي در باره اش انجام شود و سوالات مشابه.
7- چه وجهي از مساله مهمتر است؟ توصيف، تبيين، راهکارها يا ارزشيابي؟ من اعتقاد دارم مادام که توصيف دقيق و روشمندي از کمّ و کيف مساله وجود نداشته باشد پرداختن به تبيين و پاسخ گفتن به چرايي آن بيهوده است. لذا وجه توصيفي مساله از همه مهمتر است. بعد از توصيف، تبيين مساله اهميت پيدا مي کند. بدين معنا که چنانچه در جريان توصيف و بيان دقيق کمّ و کيف موضوع متوجه وجود مساله اي شديم آنگاه بايد يک پژوهش روشمند در زمينه علل پيدايش يا تشديد کننده مساله انجام دهيم. تا وقتي که علل و زمينه هاي ايجاد کننده يک مساله طي تحقيق روشمند به ما شناسانده نشود هرگونه تحقيقي در باره ارائه راهکار براي برطرف کردن مساله به مثابه آب در هاون کوبيدن است. تحقيق برنامه اي وقتي مي تواند انجام شود که شناخت دقيقي در باره علل پيدايش مساله وجود داشته باشد. در وهله چهارم و آخر نوبت به تحقيق ارزشيابي مي رسد که منوط به اجراي برنامه اي است مبتني بر راهکارهاي مستند به تحقيقات پيشين. البته گاهي اوقات ممکن است برنامه اي بدون استناد به تحقيقات و راهکارهاي علمي اجرا شده باشد. در اين حالت مي توان به صرف انجام شدن يک برنامه، تحقيقي در زمينه ارزيابي اثربخشي آن برنامه انجام داد.
8- در توصيف مساله بايد به چه سوالاتي بپردازيم؟ در توصيف مساله مي توان به ابعاد مختلفي از مساله پرداخت که از آن جمله مي توان به مقدار (کمّيت) مساله، چگونگي (کيفيت) مساله و زمان و مکان مساله اشاره نمود. اين سوالات اگر به تفکيک متغيرهاي زمينه اي ديگر ارائه شود مي تواند بيانگر وسعت دامنه تحقيق نيز باشد.
9- در تبيين مساله چه سوالاتي اهميت دارد؟ در تبيين مساله بايد بين تحقيقات آکادميک و تحقيقات کاربردي تمايز قائل شد. در تحقيق آکادميک ممکن است هدف نظريه آزمايي باشد لذا سوالاتي مطرح مي شود که به نظريه مورد نظر نزديک باشد. اما در تحقيقات کاربردي هدف نظريه آزمايي نيست. لذا سوالات يا فرضيات مورد نظر بايد حتّي الامکان به کاربرد نزديک باشد. در طراحي سوالات تبييني بايد به متغيرهايي که براي سفارش دهنده پژوهش امکان دستکاري در آنها يا برنامه ريزي بر اساس آنها ميسر باشد بپردازيم.
10- در پژوهش برنامه اي چه سوالاتي اهميت دارد؟ در پژوهش برنامه اي نبايد سوالات را به آنچه که بايد انجام داد منحصر ساخت. محقق در پژوهش برنامه اي علاوه بر آنکه ماهيت اقداماتي که براي حل مساله لازم است انجام شود مشخص نمايد، بايد سوالات مهم ديگري را نيز پاسخ بدهد که مهمترين آنها عبارتند از : جامعه هدفي که قرار است تغيير بر روي آنها انجام شود چه ويژگيهايي دارد؟ کارگزاران تغيير يا کساني که قرار است مجري برنامه باشند چه ويژگيهايي دارند و نيز بايد داشته باشند؟ زمانها و مکانهاي مناسب براي اجراي برنامه کدامند؟ هزينه مورد نياز براي اجراي برنامه چه مقدار است و از کجا بايد تامين شود؟
منبع: ایران پزوهان
آخرین بروزرسانی (شنبه ، 11 اسفند 1397 ، 15:17)
- نتایج اولیه کنکور دکتری هفته آخر فروردین ۱۴۰۰ اعلام می شود (99/12/15)
- جزئیات نحوه همکاری اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد اعلام شد (99/12/11)
- افزایش توقف پرونده های جذب هیأت علمی در ایام کرونا (99/12/10)
- کنکور دکتری ۱۴۰۰ ، 15 اسفند در 110 شهر برگزار می شود (99/12/4)
- شرایط لغو قرارداد اعضای هیات علمی دانشگاه ها اعلام شد (99/11/26)
- پاسخ به 5 سوال مهم درباره دفاع دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد (99/11/20)
- چالشهای چاپ مقاله در دانشگاههای کشور (99/11/14)
- تاکید رئیس دانشگاه آزاد بر اجرای بخشنامه دفاع رساله (99/11/2)
- آخرین تغییرات در آیین نامه چاپ مقالات علمی (99/10/26)
- اعتراض دانشجویان دکتری آزاد به بخشنامه جدید دفاع از پایان نامه (99/10/16)
- مصادیق تخلف علمی در نشریات/ لغو مجوز در صورت دریافت پول گزاف (99/10/14)
- با رای دیوان عدالت اداری شرط چاپ مقاله برای دفاع از رساله دکتری حذف شد (99/10/13)
- جزئیات شرط دانشیاری برای تبدیل وضعیت اساتید (99/10/10)
- دستورالعمل برگزاری جلسات پیش دفاع دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد ابلاغ شد (99/10/8)
- فهرست جدید دانشگاههای خارجی مورد تأیید وزارت علوم اعلام شد (99/10/7)
- پژوهشگران پسادکتری در اولویت استخدام در دانشگاهها (99/10/5)
- ثبت نام در فراخوان جذب اعضای هیات علمی برای دومین بار تمدید شد (99/9/29)
- ثبت نام ۱۲ هزار نفر در فراخوان جذب اعضای هیات علمی (99/9/28)
- مهلت ثبت نام جذب اعضای هیات علمی تمدید شد (99/9/18)
- آمار ثبت نام کنکور دکتری سال ۱۴۰۰ از ۱۰۰ هزار نفر گذشت (99/9/10)
- سهمیههای کنکور دکتری مشخص شد/ سهمیه ۱۰ درصدی مربیان دانشگاهها (99/9/4)
- ثبت نام آزمون دکتری ۱۴۰۰ آغاز شد/ دفترچه ثبت نام منتشر شد (99/9/2)
- آغاز ثبت نام آزمون دکتری سال ۱۴۰۰ از ۲ آذر (99/8/27)
- جزئیات کنکور دکتری ۱۴۰۰ اعلام شد (99/8/18)
- امکان تبدیل وضعیت کارمندان ایثارگر به هیات علمی فراهم شد (99/8/17)
- امکان پاسخگویی کتبی به سئوالات متقاضیان جذب هیات علمی فراهم شد (99/8/14)
- آغاز ثبت نام جذب اعضای هیات علمی دانشگاه ها از شنبه (99/8/9)
- نتایج نهایی کنکور کارشناسی ارشد سال ۹۹ اعلام شد (99/8/5)
- نتایج نهایی کنکور دکتری ۹۹ اعلام شد (99/8/1)
- نحوه ارزیابی رسالههای دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد (99/7/23)
- تقویم آزمونهای سال 1400 سازمان سنجش منتشر شد (20/7/99)
- جزئیات بازنشستگی اعضای هیات علمی متقاضی ارتقا مرتبه ابلاغ شد (99/7/18)
- تدوین نحوه تجمیع گرایش های دکتری/ بررسی چگونگی اجرای مصوبه (99/7/12)
- پذیرش بدون آزمون ارشد در دانشگاه آزاد/جزییات به زودی اعلام می شود (99/7/7)
- دلیل تاخیر در فراخوان جذب هیات علمی/ تجمیع دانشگاهها آغاز شد (99/7/5)
- اعلام نحوه پذیرش دانشجوی دکتری در دانشگاه تهران (99/6/29)
- سهمیه های جذب هیات علمی کاهش یافت/ ۲ فراخوان محدود و ادغام شد (99/6/26)
- تمام مصاحبهها برای پذیرش دکتری مجازی شد/ جزئیات نحوه اجرا (99/6/24)
- اسامی چند برابر ظرفیت دکتری اعلام شد (99/6/22)
- نتایج اولیه آزمون دکتری دانشگاه آزاد اعلام شد (99/6/19)
- فراخوان جذب اعضای هیات علمی شهریور ماه ۹۹ آغاز شد (99/6/15)
- محدودیت در اختصاص ردیف استخدامی جذب هیات علمی/ شرایط اعلام نیاز (99/6/10)
- دانشگاههای غیر دولتی مشمول مقررات جذب دانشگاه های دولتی می شوند (99/6/5)
- آغاز انتخاب رشته پذیرفته شدگان آزمون دکتری دانشگاه آزاد (99/6/4)
- نتایج آزمون دکتری اعلام شد/۱۱۶هزار نفر مجاز شدند (99/6/1)
- نحوه آموزش در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد ترم آینده (99/5/26)
- نتایج نهایی کنکور ارشد اواخر مهر اعلام می شود (99/5/17)
- کارت کنکور کارشناسی ارشد ۹۹ منتشر شد (99/5/13)
- دفترچه سوالات آزمون دکتری ۹۹ منتشر شد (99/5/10)
- جزئیات توزیع کارت کنکور ارشد منتشر شد/ الزام تکمیل فرم خوداظهاری (99/5/6)
- کارت کنکور دکتری ۹۹ منتشر شد/ تمام داوطلبان باید ماسک داشته باشند (99/5/6)
- تقویم تمام آزمون های کشوری که معوق شدند (99/4/26)
- فرصتهای پسادکتری برای دانشآموختگان کل کشور در دانشگاه شیراز (99/4/25)
- آخرین وضعیت پرونده بورسیهها در دانشگاه آزاد (99/4/4)
- هشدار پلیس فتا به متقلبین امتحانات مجازی (99/3/31)
- امکان لغو امتحانات حضوری دانشجویان (99/3/18)
- امکان هیات علمی شدن بورسیه ها بدون شرکت در فراخوان فراهم شد (99/3/11)
- برنامه ۱۳ دانشگاه برای بازگشایی از ۱۷ خرداد (99/3/8)
- جزئیات زمان و نحوه برگزاری امتحانات دانشگاه آزاد (99/2/27)
- زمان جدید آزمون های ارشد و دکتری اعلام شد (99/2/16)
- دانشگاه تهران در مقطع دکتری دانشجوی استعداد درخشان می پذیرد (99/2/16)
- آینده تحصیلی دانشجویان بین المللی در هاله ابهام (99/2/11)
- تسهیلات جدید برای دانشجویان آزاد/ عدم پرداخت شهریه برای ۳ درس در ترم های آینده (99/1/30)
- بخشنامه وزارت علوم درباره امتحانات پایان ترم ابلاغ شد (99/1/26)
- سهمیه جذب هیات علمی دانشگاهها برای سال جدید اعلام شد (99/1/23)
- دفاع از «رساله دکتری» در دانشگاه آزاد یک مرحله ای شد (99/1/21)
- شرایط حضور دانشجویان دکتری در دانشگاه از اول اریبهشت ابلاغ شد (99/1/18)
- دانشگاه ها و رشته های دارای بیشترین متقاضی جذب هیات علمی (99/1/15)
- حذف نیمسال تحصیلی بدون احتساب سنوات مجاز شد (99/1/12)
- زمان آغاز بررسی پرونده متقاضیان جذب هیات علمی اعلام شد (99/1/9)
- زمان جدید کنکورهای ارشد و دکتری اعلام شد (98/12/26)
- تصویب قانون اصلاح رسیدگی به تخلفات اعضای هیات علمی در دولت (98/12/19)
- دسترسی رایگان به مقالات در پایگاههای علمی تا پایان فروردین ۹۹ (98/12/13)
- برنامه وزارت علوم برای جذب امریه فارغ التحصیلان ارشد و دکتری (98/12/10)
- تمامی آزمونهای بینالمللی در ایران تا فروردین ماه به تعویق افتاد (98/12/8)
- آغاز ثبت نام در فراخوان جذب هیات علمی دانشگاه آزاد (98/12/5)
- کنکور دکتری ۹۹ به تعویق افتاد/ برگزاری آزمون در ۲۸ فروردین (98/12/4)
- اعلام زمان توزیع کارت کنکور دکتری/ آزمون ۹ اسفند برگزار می شود (98/11/27)
- هزینه جدید ثبتنام آزمونهای سال ۹۹ اعلام شد (98/11/27)
- آغاز فراخوان جذب هیئت علمی دانشگاه ها (98/11/24)
- چهارمین کنفرانس هندسه محاسباتی ایران برگزار شد
- کنفرانس دو سالانه مطالعات ایران معاصر برگزار میشود
- برگزاری کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران و کنفرانس هیدرولیک ایران
- پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم(ع) فراخوان علمی "برجام و حکمت رهبرانه آیتالله خامنهای" را اعلام کرد
- چهارمین همایش بینالمللی بیوتکنولوژی برگزار می شود
- همایش ملی مطالعات علم و فناوری و فضای سایبر برگزار می شود
- دومین همایش «گام دوم انقلاب» با مشارکت ۴۰ دانشگاه برگزار می شود
- تمدید مهلت ارسال مقالات به هفتمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
- برگزاری دومین کنفرانس بین المللی چالش ها و راهکارهای نوین در مهندسی صنایع و مدیریت و حسابداری
- برگزاری هفتمین دوره کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
- اولین کنگره ملی دانشگاه و کووید – ۱۹ برگزار می شود
- چهارمین همایش علمی بینالمللی اربعین برگزار میشود
- انتشار فراخوان دریافت مقاله در حوزه" هنر مدیریت سبز"
- نخستین همایش علمی ـ پژوهشی بینالمللی تمدن اسلامی قرآن بنیان برگزار میشود
- بیانیه پایانی هفدهمین کنفرانس بین المللی انجمن رمز ایران
- تمدید مهلت ارسال مقالات کنفرانس ملی معماری، عمران، شهرسازی و افق های هنر اسلامی،ISC
- برگزاری هشتمین کنفرانس ملی سوخت و احتراق ایران بصورت مجازی
- برگزاری پنجمین دوره کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
- برگزاری کنفرانس ملی معماری، عمران، شهرسازی و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب توسط دانشگاه هنر اسلامی تبریز
- برگزاری بیستمین همایش ملی مهندسی سطح به ميزباني دانشگاه صنعتی اصفهان
- هفتمین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات برگزار شد
- برگزاری هفدهمین کنفرانس بینالمللی انجمن رمز ایران
- کنفرانس بینالمللی انجمن مهندسان مکانیک ایران برگزار میشود
- بیست و پنجمین کنفرانس بینالمللی کامپیوتر برگزار شد
- برگزاری کنفرانس سالانه انرژی پاک در کرمان
- برگزاری نهمین کنفرانس بینالمللی آکوستیک و ارتعاشات ایران
- فراخوان پنجمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و دومین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
- برگزاری اولین کنفرانس ملی آموزش ترکیبی توسط دانشگاه پیام نور
- سمینار سواد رسانهای و اطلاعاتی در دانشگاه تهران برگزار میشود
- دانشگاه شریف؛ میزبان نهمین کنفرانس شبکههای هوشمند انرژی
- برگزاری کنفرانس علمی «فرماندهی و کنترل ایران» در دانشگاه امیرکبیر
- برگزاری اولین همایش بینالمللی رئولوژی ایران/آخرین مهلت ارسال مقاله
- برگزاری ششمین کنگره سالانه عمران، معماری و توسعه شهری در محل دانشگاه علم و صنعت ایران
- برگزاری اولین کنگره علمی تخصصی در زمینه بیماریهای نوروماسکولار
- آخرین تمدید مهلت ارسال مقالات چهارمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
- برگزاری ششمین کنفرانس ملی پیشرفتهای ابررسانایی و مغناطیس
- برگزاری هشتمین کنفرانس مهندسی معدن ایران در دانشگاه بیرجند
- برگزاری چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
- برگزاری همایش بینالمللی نشانهشناسی مسایل و کنشهای اجتماعی
- کنفرانس بینالمللی پژوهش در آموزش در اسپانیا برگزار میشود
- سمپوزیوم بینالمللی آموزش و روانشناسی در ژاپن برگزار میشود
- برگزاری کنفرانس بینالمللی نوآوری در علوم اجتماعی و علوم انسانی در چین
- ارسال ۲۰۵ مقاله علمی به کنفرانس یادگیری و یاددهی الکترونیکی
- برگزاری نهمین کنفرانس فیزیک ذرات و میدانها
- سمپوزیوم بینالمللی تقویت صلح از طریق آموزش برگزار میشود
- کنفرانس بینالمللی علوم اجتماعی در مالزی برگزار میشود
- برگزاری سمینار چشمانداز فضای مجازی: راهنمای روندها، الگوها و توسعههای 2019
- کنفرانس آموزش موبایل و فناوریهای یادگیری در سنگاپور برگزارمیشود
- کنفرانس بینالمللی تحقیقات اقتصادی در ملبورن برگزار میشود
- کنفرانس بینالمللی تعلیم، آموزش و تحصیلات در آلمان برگزار میشود
- The Eleventh International Conference on the Constructed Environment
- 5th International Conference on Banking, Insurance and Business Management
- The GLOCAL Conference on Asian Linguistic Anthropology 2021
- 22nd International Conference on Social Sciences
- The Environment A Global Inclusive Interdisciplinary Conference
- The Art of Being Inhuman in the Times of Covid-19 Pandemic
- Fifteenth International Conference on Design Principles and Practices
- Seventeenth International Conference on Technology, Knowledge, and Society
- Twenty-first International Conference on Knowledge, Culture, and Change in Organizations
- The 5th Symposium on Damage Mechanism in Materials and Structures
- 15th Annual International Technology, Education and Development Conference
- International Conference on Electrical, Control and Instrumentation Engineering
- CONFERENCE 2020: RAPID CITIES - RESPONSIVE ARCHITECTURES
- SCOPUS indexed - International Conference on Petroleum, Renewable Energy...
- 11th IEEE International Conference on Computing Communication
- Twenty Ninth World Business Congress
- DUBAI 2020: RAPID CITIES – RESPONSIVE ARCHITECTURES
- 8th International Conference on Sustainable Development
- Eleventh International Conference on the Image
- LISD - International World Research Congress on Health Sciences
- 2020 Singapore Conference on Applied Psychology
- Thirteenth Global Studies Conference
- 2nd International Symposium of Design for Living with Water
- Intelligent Systems Conference (IntelliSys) 2020
- Eleventh International Conference on Sport and Society
- Twelfth International Conference on Climate Change: Impacts and Responses
- 2020 Interdisciplinary Conference on STEAM Education
- 10th International Social Sciences and Business Research Conference
- ICEAI 2020 Construct a Low Carbon Society
- ICEAI 2020 Construct a Low Carbon Society
- IEEE International Conference on Informatics, IoT, and Enabling Technologies
- 7th International Conference on Gender and Women's Studies 2020
- International Conference on Arts and Cultures
- 5th Annual International Conference on Spirituality and Psychology 2020
- VII. International Architectural Design Conference
- 15th Annual Education and Development Conference
- IV. International Conference on Ecology, Ecosystems and Climate Change
- 14th Annual International Technology, Education and Development Conference
- The (Annual) Conference on Mediterranean and European Linguistic Anthropology 2020
- Computing Conference 2020 - Call for Papers
- 6th INTERNATIONAL CONGRESS ON VISUAL CULTURE
- International conference in HISTORIC CANTERBURY
- 5th Annual International Conference on Spirituality and Psychology 2020
- BEYOND 2020 - World Sustainable Built Environment conference
- 53rd International Business Research Conference
- Malaysia International Congress on Tropical Medicine
- 14th MBAcademy International Business Conference
- 6th International Conference on Masjid, Zakat, and Waqf
- 2019 SUMMER GLOBAL NURSING SYMPOSIUM
- 52nd International Business Research Conference
- THE CITY AND COMPLEXITY - LIFE, DESIGN AND COMMERCE IN THE BUILT ENVIRONMENT
- Eighteenth International Conference on New Directions in the Humanities
- 4th International Conference on Medicine and Natural Sciences
- Migrations 3rd Global Interdisciplinary Conference
- Antibody Engineering and Therapeutics Europe conference
- 22nd International Water Technology Conference
- 12th Annual Strangers in New Homelands Conference
- International Conference On Innovation and Technopreneurship
- International Conference on Engineering, Science, and Industrial Applications
- International Conference on Business, Big Data, and Decision Sciences
- 8th International Congress on Education and Learning
- 5th International Conference on Global Public Health 2019
- VI th International Eurasian Educational Research Congress
- International Congress on Arts and Cultures
- 9th INTERNATIONAL CONGRESS ON TECHNOLOGY, SCIENCE AND SOCIETY
- 13th International Conference on Social Science and Humanities
- The (Annual) Conference on Asian Linguistic Anthropology 2020
- 7th Asian Conference of Coordination Chemistry
- Culture in Urban Space: Urban Form, Cultural Landscapes, Life in the City
- Foodways and Identity: Conference on Food and Drink Traditions
- 2019 Asia-Pacific Conference on Economics and Finance
- The Singapore Learning Design and Technology Conference 2019
- International Congress of the Royal College of Psychiatrists - Psychiatry: Inspiring Minds
- 13th International RAIS Conference on Social Sciences and Humanities
- International Conference on Water, Informatics, Sustainability, and Environment
- Fifteenth International Conference on the Arts in Society
- 13th annual Technology, Education and Development Conference
- 2nd Global Conference: Spirituality And... Culture
- Ninth International Conference on Religion and Spirituality in Society
- The Annual Conference on Mediterranean Linguistic Anthropology 2019
- چگونه يك مقاله علمي بنويسيم؟ ( قسمت اول )
- فرصت طلایی اخذ پذیرش از معتبرترین دانشگاه دولتی ایتالیا در مقاطع ارشد و دکتری
- راهنمای مقاله نویسی
- کد doi چیست؟
- نمایه DOAJ (Directory of Open Access Journals) چیست؟
- JCR یا Journal Citation Reports چیست؟
- فصل 3: روش تحقیق
- فصل دو تحقیق : بررسی منابع
- اجزاء فصل 1 تحقیق
- چگونه بيان مساله بنويسيم
- معرفی پایگاه اطلاعاتی ScienceDirect
- معرفی پایگاه اطلاعاتی SpringerLink
- معرفی پایگاه مجلات تخصصی نور (noormags)
- معرفی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC )
- معرفی پورتال جامع علوم انسانی
- معرفی بانک اطلاعات نشریات کشور - مگ ایران
- معرفی پایگاه اطلاعاتی SID
- معرفی پایگاه اطلاعاتی SCOPUS
- مسیرهای انجام تحقیق
- انواع دیدمان (نگرش علمی به چیزی که مساله را برای ما روشن می کند)
- روشهای کشف حقیقت یا انواع استدلال
- ویژگی های یک تحقیق علمی
- تقسیم بندی تحقیق از نظر انواع
- تقسیم بندی تحقیق از نظر هدف
- معرفی سرویس ذخیره سازی ابری Google Drive
- نظريه، انواع نظريه و نقش آن در تحقيق
- مقیاس های اندازه گیری متغیرها
- متغير، انواع آن و روابط بين متغيرها در يك تحقيق
- نگاهی بر چارچوب نظری تحقيق
- ابزارهاي گردآوري اطلاعات : پرسشنامه و مصاحبه
- چرا مغز در اوج فعالیت منفجر نمیشود؟
- افزایش اعتماد به نفس با اسکن امواج مغزی
- تاثیر جایگاه اجتماعی بر سیستم ایمنی بدن
- حتی فیزیکدانان هم از ریاضی فراریاند!
- استقبال ناسا از نظرات و پیشنهادات جدید و متفاوت
- برجام مخفف چیست؟
- کل اینترنت در چند صفحه جای میگیرد؟
- شناسایی ناحیه آخ در مغز
- حیواناتی که سرطان را تشخیص میدهند
- دوستی انسان و رایانه در آینده نزدیک
- خواندنیهای شگفت انگیز درباره طلا
- خوابیدن بیش از ۸ ساعت خطرناک است!
- سگها دروغ را میفهمند
- بزرگترین پروژه کشف حیات فرازمینی آغاز شد
- «دکتر گوگل» از راه رسید
- کشف حیات میکروبی در اعماق زمین
- چرا بیشتر مورچهها چپدست هستند؟
- میزان وفاداری را با طول انگشتان بسنجید!
- آخ گفتن میتواند درد را کاهش دهد
- عنکبوتها هم شمارش کردن بلدند!
- کیمیاگری در یک تریلیونم ثانیه!
- 13 پیشبینی علمی سال 2015
- ساخت ابزار انقلابی برای کاهش فشار خون بالا
- شناسایی تأثیر آبوهوا بر زبان و صدای انسان
- تأثیر یادگیری زبان دوم در تقویت قدرت مغز
- اسپریها جایگزین قرصهای خواب آور میشوند
- مغز چگونه ترس را شناسایی میکند؟
- پاکسازی حافظه از خاطرات ترسناک با زردچوبه
- ابزاری آنلاین برای حل مسائل و معادلات ریاضی و جبر با راهحل
- گیاهانی که بدون مغز هوشمند عمل میکنند
- لیست انجمن های علمی ایران
- لیست دانشگاههای پیام نور
- لیست دانشگاههای علمی کاربردی
- لیست واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
- لیست دانشگاههای سراسری
- لیست پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی
- آدرس و تلفن واحدها و مراکز دانشگاه آزاد اسلامی
- لیست دانشگاههای علوم پزشکی
- لیست دانشگاههای غیرانتفاعی
- لیست دانشگاههای مجازی
- لیست سازمانهای جهانی