چگونه يك مقاله علمي بنويسيم؟ ( قسمت اول )
چگونه يك مقاله علمي بنويسيم؟
قسمت اول
این اصول برای تمام علوم اعم از انسانی ، فنی مهندسی ، پزشکی ، هنر قابل استفاده است.
مقدمه
مقاله علمي معمولاً در نتيجه پژوهش منطقي، ژرف و متمركز نظري، عملي يا مختلط، به كوشش يك يا چند نفر در يك موضوع تازه و با رويكردي جديد با جهت دستيابي به نتايجي تازه، تهيه و منتشر ميگردد. (اعتماد و همكاران، 1381، ص2) چنين مقالهاي در واقع گزارشي است كه محقق از يافتههاي علمي و نتايج اقدامات پژوهشي خود براي استفاده ساير پژوهشگران، متخصصان و علاقهمندان به دست ميدهد.
تهيه گزارش از نتايج مطالعات و پژوهشهاي انجام شده، يكي از مهمترين مراحل پژوهشگري به شمار ميرود؛ زيرا اگر پژوهشگر نتواند دستاوردهاي علمي خود را در اختيار ساير محققان قرار دهد، پژوهش او هر اندازه هم كه مهم باشد، به پيشرفت علم كمكي نخواهد كرد؛ چون رشد و گسترش هر عملي از طريق ارائه و به هم پيوستن دانشِ فراهم آمده از سوي فردفرد انديشمندان آن علم تحقق مييابد.
همان طور كه پژوهشگر پيش از اقدام به پژوهش، نيازمند توجه و بررسي يافتههاي علمي پژوهشگران قبل از خود است تا بتواند يافتههاي علمي خود را گسترش بخشد، ديگران نيز بايد بتوانند به يافتههاي پژوهشي او دسترسي پيدا كنند و با استفاده از آنها فعاليتهاي علمي خود را سازمان داده، در ترميم و تكميل آن بكوشند.
از امتيازهاي مهم يك مقاله ميتوان به مختصر ومفيد بودن، بِروز بودن و جامع بودن آن اشاره كرد؛ زيرا محقق ميتواند حاصل چندين ساله پژوهش خود در يك رساله، پاياننامه، پژوهش، يا حتي يك كتاب را به اختصار در يك مقاله علمي بيان كند تا پژوهشگران ديگر بتوانند با مطالعه آن مقاله از كليات آن آگاهي يابند و در صورت نياز بيشتر، به اصل آن تحقيقات مراجعه كنند.
بدين منظور، امروزه نشريات گوناگوني در زمينههاي مختلف علمي- پژوهشي نشر مييابد و مقالههاي به چاپ رسيده در آنها، اطلاعات فراواني را در اختيار دانش پژوهان قرار ميدهند. لازم است محققان با شيوه تدوين مقالات علمي آشنا باشند تا بتوانند با استفاده از شيوههاي صحيح، با سهولت، نتايج تحقيقات و مطالعات خود را به صورت مقاله در اختيار علاقهمندان قرار دهند.
نوشتن مقاله مستلزم رعايت اصولي در ابعاد مختلف محتوايي، ساختاري و نگارشي است.
ملاكهاي محتوايي مقاله
يكي از مهمترين ابعاد مقاله علمي، محتواي علمي و ارزشمنديِ كيفي آن است. مقاله بايد يافتههاي مهمي را در دانش بشر گزارش نمايد و داراي پيامي آشكار باشد؛ بنابراين پيش از تهيه مقاله، محقق بايد از خود بپرسد كه آيا مطالب او آنقدر مهم است كه انتشار آن قابل توجيه باشد. آيا ديگران از آن بهره خواهند برد؟ و آيا نتايج پژوهش او، كار آنها را تحت تأثير قرار خواهد داد؟ (هومن، 1378، ص 82). در اينجا به چندين اصل مهم از اصول و معيارهاي محتوايي پژوهش علمي اشاره ميگردد كه توجه به آنها قبل از تهيه مقاله به ارتقاي كيفيت آن كمك مينمايد.
- فرايند «تفكر»: تفكر، تلاش براي معلوم كردن مجهول با استفاده از علوم موجود است. (غرويان، 1368، ص11) بنابراين اساسيترين محور محتوايي يك پژوهش علمي، آن است كه مجهولي را روشن نمايد. بر اين اساس، هر پژوهش علمي در پي پاسخ دادن به پرسشهايي است كه تاكنون براي مخاطبان كشف نشده است. از اين رو پژوهش علمي هميشه با طرح يك يا چند سئوال آغاز ميشود كه محقق در صدد پاسخگويي به آنهاست.
- منطقي بودن: منطق كه راه درست انديشيدن (تصور) و صحيح استدلال آوردن (تصديق) را ميآموزاند، (مطهري، 1372، ص 21) ابزار ضروري يك مقاله علمي است و محقق بايد شايستگي لازم را در استدلال آوردن، تحليل محتوا و نتيجهگيري داشته باشد. قواعد تعريف، طبقهبندي، استنباطهاي قياسي و استقرايي، روشهاي مختلف نمونهبرداري و غيره همه از ويژگيهاي منطقي يك مقاله علمي است كه محقق بايد به آنها توجه داشته باشد. (هومن، 1374، ص 19).
- انسجام و نظامدار بودن: مرتبط بودن اجزاي مختلف مقاله با همديگر، همچنين متناسب بودن آنها با عنوان مقاله و ارتباط عناوين فرعي با همديگر، از جمله مواردي است كه به تحقيق، يكپارچگي و انسجام ميبخشد. بر اين اساس، محقق بايد عناوين فرعي مقاله خود را با نظمي منطقي از يكديگر مجزا كرده، ارتباط بخشها را مشخص نمايد.
- تراكمي بودن: از آنجا كه هدف پژوهش پاسخ به سئوال هايي است كه تا آن زمان دست كم از نظر محقق، پاسخي منطقي براي آن وجود نداشته است، هر پژوهش علمي بايد از يك سو به منظور كشف دانش جديد، و از سوي ديگر، براي تكميل دانش، صورت پذيرد. بنابراين هدف اصلي يك مقاله، كشف يا تكميل دانش بشري است، نه تكرار دوباره آن با عبارات مختلف. (هومن، 1374، ص 20).
- تناسب موضوع با نيازهاي فعلي جامعه علمي: هر پژوهش علمي بايد نيازهاي اساسي جامعه علمي خود را در نظر گرفته، در صدد حل آن مسايل برآيد؛ بنابراين از طرح موضوعاتي كه از اولويت تحقيقي برخوردار نيستند و جامعه علمي، بدانها نياز ندارد، بايد احتراز نمود.
- خلاقيت و نوآوري: هر تحقيق علمي زماني ميتواند در ارتقاي سطح دانش، موفق و موثر باشد كه از فكري بديع و خلّاق برخوردار باشد. مقالاتي كه به جمع آوري صِرف بسنده ميكنند، نميتوانند سهم عمدهاي در پيشرفت دانش بشري داشته باشند.
- توضيح مطلب در حدّ ضرورت: از جمله مواردي كه محقق در گزارش نويسي پژوهش خود (مقاله) بايد بدان توجه كند، پرهيز از حاشيهروي و زيادهگوييِ افراطي است؛ همچنان كه خلاصهگويي نبايد به حدّي باشد كه به ابهام و ايهام منجر شود؛ بر اين اساس محقق بايد به حدّي مطالب را تبيين كند كه مقصود وي براي خواننده، روشن شود.
- متناسب بودن با نظريهها: هر رشته علمي، متشكل از نظريهها و قوانيني است كه مورد اتفاق صاحبنظران آن فن است. يافتههاي به دست آمده در تحقيقات ميداني يا توصيفي نبايد با قوانين كلي آن رشته تخصصي منافات داشته باشد.
- اجتناب از كلي گويي: هدف نهايي علم، صورتبندي يك «نظريه»(3) و «تبيين كردن»(4) يكي از اصول مهم نظريه است. (دلاور، 1371، ص 33) از اين رو محقق بايد بتواند مباحث علمي خود را به روشني توضيح دهد و با زبان گويا آن را تبيين و از كلي گويي اجتناب نمايد.
- گزارش روششناسي تحقيق: «تحقيق»(5) فرايندي است كه از طريق آن ميتوان درباره ناشناختهها به جست و جو پرداخت و از آن، شناخت لازم را كسب كرد. در اين فرايند چگونگي گردآوري شواهد و تبديل آنها به يافتهها «روششناسي»(6) ناميده ميشود. اين سئوال كه چگونه دادهها بايد گردآوري شود و مورد تفسير قرار گيرد، به طوري كه ابهام حاصل از آنها به حداقل ممكن كاهش يابد؟» از موارد مهم تحقيق علمي است. (سرمد و همكاران، 1379، ص 22). يك تحقيق علمي زماني ميتواند مطالب خود را به اثبات برساند كه از روش گردآوري مناسبي برخوردار، و آن روشها در مقاله به خوبي بيان شده باشد.
ساختار مقاله علمي
نوشتن مقاله مستلزم داشتن طرحي مدوَّن است. در گزارش يك تحقيق نه تنها بايد ارزشهاي محتوايي را مراعات كرد، بلكه بايد از ساختار روشمندي نيز پيروي كرد. امروزه تحقيقات فراواني انجام ميشود، اما تنها بخش كوچكي از آنها در مقالات منتشر ميگردد. يكي از دلايل آن، عدم مهارت محقق در تهيه و تدوين ساختاري مقاله علمي است.
ساختار مقاله و تهيه گزارش از يك پژوهش علمي، با توجه به روش به كار گرفته شده در پژوهش، متفاوت است. دانشمندان در يك تقسيم بندي كلي، روشهاي استفاده شده در علوم را به دو دسته تقسيم ميكنند. روشهاي كمي كه در آنها از دادههاي كمّي در تحقيق استفاده ميشود (تحقيقات ميداني) و روشهاي كيفي كه در آنها از دادههاي كيفي (تحقيقات كتابخانهاي) استفاده ميشود.(سرمد و همكاران، 1379، ص 78).
مراحل گزارش يك پژوهش (مقاله) با توجه به روش اتخاذ شده در تحقيق، با تفاوت هايي بيان ميگردد.
به دليل يكسان بودن هر دو روش در مراحل مقدماتي، و براي پرهيز از تكرار در اينجا مراحل مقدماتي را به صورت مجزا ميآوريم.
مراحل مقدماتي گزارش پژوهشي
موضوع يا عنوان مقاله
عنوان، مفهوم اصلي مقاله را نشان ميدهد و بايد به طور خلاصه، مضمون اصلي پژوهش را نشان دهد.
عنوان مقاله بايد جذاب باشد، يعني به گونهاي انتخاب شود كه نظر خوانندگان را كه معمولاً ابتدا فهرست عناوين مندرج در يك مجله علمي را ميخوانند به خود جلب نمايد. همچنين عنوان بايد كوتاه و گويا و تنها بيانگر متغيرهاي اصلي پژوهش باشد. تعداد كلمات در عنوان را حداكثر دوازده واژه بيان كردهاند. (سيف، 1375، ص 12).
نام مؤلف يا مؤلفان و سازمان وابسته
بعد از عنوان پژوهش، نام مؤلف يا مؤلفان ذكر ميشود و در سطر زير آن، نام دانشگاه يا مؤسسه كه هر يك از مؤلفان در آن مشغول به كارند، ميآيد. اگر پژوهش به وسيله دو يا چند نفر انجام بگيرد و همه آنها به يك دانشگاه يا مؤسسه وابسته باشند، نام مؤسسه يكبار، آن هم به دنبال نام مؤلفان ذكر ميشود. اما اگر هر يك از مؤلفان به سازمان خاصي وابسته باشند، بايد بعد از نام هر يك از آنان، بلافاصله نام مؤسسهاي كه به آن وابستهاند، ذكر شود. ترتيب قرار گرفتن نام مؤلفان به دنبال يكديگر، معمولاً متناسب با ميزان مشاركت آنان در انجام پژوهش است؛ اما اگر ميزان مشاركت همه افراد در اجراي پژوهش يكسان باشد، اسامي آنان به ترتيب حروف الفبا در دنبال هم قرار ميگيرد. (هومن، 1378، ص 84).
چكيده
چكيده، خلاصه جامعي از محتواي يك گزارش پژوهشي است كه همه مراحل و اجراي اصلي پژوهش را در خود دارد. هدفها، پرسشها، روشها، يافتهها و نتايج پژوهش، به اختصار، در چكيده آورده ميشود. در متنِ چكيده بايد از ذكر هرگونه توضيح اضافي خودداري شود. مطالب چكيده بايد فقط به صورت گزارش (بدون ارزشيابي و نقد) از زبان خود پژوهشگر (نه نقل قول) به صورت فعل ماضي تهيه شود.
چكيده در حقيقت بخشي كامل، جامع و مستقل از اصل گزارش در نظر گرفته ميشود و نبايد پيش از انجام گزارش، پژوهش تهيه شود. طول چكيده براي مقاله، بستگي به روشهاي خاص هر مجله دارد و معمولاً بين صد تا 150كلمه پيشنهاد شده است.
واژگان كليدي
معمولاً در انتهاي چكيده، واژگان كليدي پژوهش را بيان ميكنند تا به خواننده كمك كنند، پس از خواندن چكيده و آشنايي اجمالي با روند تحقيق، بفهمد چه مفاهيم و موضوعاتي در اين مقاله مورد توجه قرار گرفته است. معمولاً با توجه به حجم و محتواي مقاله، پنج تا هفت واژه كليدي در هر مقاله بيان ميشود. (سرمد، 1379، ص 321).
ساختار مقاله مبتني بر پژوهش ميداني
روشها و اصول كلي ناظر بر گزارش فعاليت پژوهشي شاخههاي علوم، تقريبا به طور خاصي به كار ميروند كه همگي متكي بر «روش علمي»(9) است. انجمن روان شناسان (APA) به منظور تسهيل در امر انتقال روش نتايج پژوهش، الگوي استاندارد شدهاي را در اختيار مؤلفان قرار داده تا در موقع تهيه گزارش پژوهشي خود، آن اصول را به كار گيرند و تقريبا همه مجلههاي معتبر علوم انساني در تهيه و تنظيم نوشتههاي پژوهش خود از آنها پيروي ميكنند. (هومن،1378،ص 10) كه در زير به اختصار به مراحل آن اشاره ميگردد.
مقدمه
هر مقاله علمي با يك مقدمه شروع ميشود و آن، خلاصهاي از فصل اول و دوم پايان نامهها و رسالههاست كه به طور مختصر به بيان كليات تحقيق و بررسي مختصري از پيشينه آن ميپردازد؛ بنابراين در مقدمه مقاله مسئله تحقيق و ضرورت انجام آن و اهداف آن از نظر بنيادي و كاربردي به صورت مختصر بيان ميگردد و سپس به بررسي سوابق پژوهشي كه به طور مستقيم به موضوع تحقيق مرتبط است، پرداخته ميشود. مقدمه بايد يك منطق اساسي را در تحقيق بيان كند و به خواننده نشان دهد كه چرا اين تحقيق ادامه منطقي گزارشهاي پيشين است. در اين بخش پس از نتيجهگيري از پژوهشهاي بررسي شده، محقق بايد پرسشهاي پژوهش خود را به صورت استفهامي بيان كرده و به تعريف متغيرهاي تحقيق به صورت عملياتي بپردازد. (هومن، 1378، ص 87).
روش
هدف اساسي از بيان روش آن است كه به گونهاي دقيق، چگونگي انجام پژوهش، گزارش گردد تا خواننده بتواند آن را تكرار نمايد و همچنين درباره اعتبار نتايج داوري كند؛ بنابراين مؤلف بايد همه مراحل اجرا، از جمله آزمودنيها، ابزارهاي پژوهش، طرح پژوهش، روش اجرا و روش تحليل دادهها را بيان كند.
نتايج
در اين بخش، توصيف كلاميِ مختصر و مفيدي از آنچه به دست آمدهاست، ارائه ميشود. اين توصيف كلامي با اطلاعات آماري مورد استفاده، كامل ميشود و بهترين روش آن است كه دادهها از طريق شكل و نمودار يا جدول، نمايش داده شوند. ساختار بخش نتايج، معمولاً مبتني بر ترتيب منطقي پرسشها يا فرضيهها و نيز وابسته به تأييد شده بودن يا تأييد نشده بودن فرضيههاست. ترتيب بيان نتايج نيز يا برحسب ترتيب تنطيم سؤالها يا فرضيههاي آنهااست، (سيف، 1375، ص 30) يا برحسب اهميت آنها. روش متداولِ بيان نتايج، آن است كه ابتدا مهمترين و جالبترين يافتهها و سپس به ترتيب، يافتههاي كم اهميتتر ارائه ميشود. (هومن، 1378، ص 90).
ساختار مقاله مبتني بر پژوهش توصيفي
اصول به كارگرفته شده در پژوهشهاي توصيفي باتوجه به روشهاي به كارگرفته شده، با اصول پژوهشهاي ميداني، مقداري متفاوت است. هر چند اين اصول ممكن است با توجه به موضوعهاي مختلف تحقيقي و رشتههاي مختلف، تغيير نمايد، ساختار كلياي كه تقريبا همه پژوهشهاي توصيفي بايد در قالب آن درآيند، به شرح زير است.
مقدمه
آنچه در مقدمه يك مقاله تحقيق كتابخانهاي قرارميگيرد - همانند تحقيفات ميداني - كلياتي است كه محقق بايد قبل از شروع بحث، آن را براي خواننده روشن نمايد؛ مانند تعريف و بيان مسئله تحقيق، تبيين ضرورت انجام آن و اهدافي كه اين تحقيق به دنبال دارد. همچنين محقق بايد خلاصهاي از سابقه بحث را - كه به طور مستقيم مرتبط با موضوع است - بيان كند و در نهايت توضيح دهد كه اين مقاله به دنبال كشف يا به دستآوردن چه مسئلهاي است؛ به عبارتي، مجهولات يا سؤالهاي مورد نظر چيست كه اين مقاله درصدد بيان آنهااست.
طرح بحث (متن)
در اين بخش، مؤلف وارد اصل مسئله ميشود. در اينجا بايد با توجه به موضوعي كه مقاله در پي تحقيق آن است، عناوين فرعيتر از هم متمايز گردند. محقق در تبيين اين قسمت از بحث، بايد اصول مهم قواعد محتوايي مقاله را مورد توجه قراردهد و سعي كند آنها را مراعات نمايد؛ اصولي مانند: منطقي و مستدل بودن، منظم و منسجمبودن، تناسب بحث با عنوان اصلي، ارتباط منطقي بين عناوين فرعيتر در مسئله، خلاقيت و نوآوري در محتوا، اجتناب از كليگويي، مستندبودن بحث به نظريههاي علمي و ديني، جلوگيري از حاشيهروي افراطي كه به انحراف بحث از مسير اصلي ميانجامد و موجب خستگي خواننده ميشود و همچنين پرهيز از خلاصهگويي و موجزگويي تفريطي كه به ابهام در فهم ميانجامد، رعايت امانت حقوق مؤلفان، اجتناب از استناددادن به صورت افراطي، توجهداشتن به ابعاد مختلف مسئله و امثال اينها.
نتيجه گيري
در اين قسمت محقق بايد به نتيجه معقول، منطقي و مستدل برسد. نداشتن تعصب و سوگيري غيرمنصفانه در نتيجهگيري، ارتباطدادن نتايج با مباحث مطرح شده در پيشينه، ارائه راهبردها و پيشنهادهايي براي تحقيقات آينده، مشخصكردن نقش نتايج در پيشبرد علوم بنيادي و كاربردي و امثال آن، از جمله مواردي است كه محقق بايد به آنهاتوجه داشته باشد.
ارجاعات
اعتبار يك گزارش پژوهشي علاوه بر صحت و دقت دادهها و استدلال حاصل از آنها، به منابع و مراجعي است كه از اطلاعات آنها در پژوهش استفاده شده است. ارجاعات از موارد مهم ساختار يك مقاله علمي است، به وسيله آن، چگونگي استفاده از انديشههاي ديگران را به خواننده معرفي مينمايد. در اين قسمت به دو بحث مهم ارجاعات اشاره ميشود كه يكي شيوه ارجاع دادن در متن است و ديگري شيوه ذكر منابع در پايان مقاله.
ارجاعات در متن
نخستين چيزي كه درباره استناددادن در متن بايد مشخص بشود، اين است كه: چه چيزي بايد مستند گردد؟ مك برني(23) (1990) موارد استنادآوردن را به شرح زير بيان داشته است:
- بايد انديشههايي را كه به ديگران تعلق دارند، مشخص كرد و با ذكر مأخذ نشان داد كه از آنِ چه كساني ميباشند (امانتداري)؛
- هر زمان كه افكار و انديشههايي با چهارچوب فكري كسان ديگري همخواني دارند، موارد را بايد با ذكر منبع مشخص كرد؛
- هر زمان كه نظريه، روش يا دادهاي موردبحث قرار ميگيرد، منبع آن را بايد ذكركرد تا اگر خواننده خواست اطلاعات بيشتري درباره آن كسب كند، بتواند به آن مراجعه كند؛
- بايد نقل قولهايي را كه از يك متن به صورت مستقيم و بدون دخل و تصرف، داخل گيومه آورده ميشود، مستند ساخت. (مك برني 1990، به نقل از سيف، 1375، ص 39).
بنابراين اطلاعاتي كه براي خوانندگان، اطلاعات عمومي به حساب ميآيند، لازم نيست مستند شوند. نويسنده، تنها در صورتي ميتواند به آثار خود ارجاع، دهد كه اين ارجاع براي مطالعه بيشتر باشد و نقل از خود، معنا ندارد. همچنين در استنادكردن، حتيالامكان بايد به منبع مستقيم يا ترجمه آن استناد كرد. تنها زماني به منابع ديگران استناد ميشود كه محقق دسترسي مستقيم به اصل اثر را نداشته باشد كه در آن صورت بايد مشخص كرد كه آن مطلب از يك منبع دست دوم گرفته شده است. (سيف، 1375، ص 40).
شيوه ارجاع در متن
هرگاه در متنِ مقاله مطلبي از يك كتاب يا مجله يا.. به صورت مستقيم يا غير مستقيم، نقل شود، بايد پس از بيان مطلب، آن را مستند ساخت. اين مستندسازي شيوههاي مختلفي دارد كه در اينجا به بخشهايي از آن اشاره ميشود.
در استناد، نام مؤلف و صاحب اثر، بدون القاب «آقا»، «خانم»، «استاد»، «دكتر»، «پروفسور»،آورده ميشود، مگر در جايي كه لقب جزو نام مشخص شده باشد(24)، مانند خواجه نصيرالدين طوسي. (دهنوي، 1377، ص 89).
يك اثر با يك مؤلف:
پس از آوردن متن، داخل پرانتز: نام مؤلف، تاريخ انتشار، شماره صفحه به ترتيب ميآيد و پس از آن، نقطه آورده ميشود؛ مانند: (منطقي، 1382، ص 27).
يك اثر با بيش از يك مؤلف:
اگر تأليف داراي دو يا سه مؤلف باشد، نام آنها به ترتيب ذكر شده در اثر، به همراه سال انتشار و شماره صفحه ميآيد؛ ولي در آثار با بيش از سه مؤلف، نام اولين مؤلف ذكر ميشود و به دنبال آن عبارتِ «و همكاران» و سپس سال انتشار و شماره صفحه ميآيد؛ مانند: (سرمد، بازرگان و حجازي، 1379، ص 50) يا (نوربخش و همكاران، 1346، ص 75).
آثار با نام سازمانها و نهادها:
در صورتي كه آثار به نام شركتها، انجمنها، مؤسسات، ادارات و مانند اينها انتشار يابند، در استنادكردن، به جاي نام مؤلف، نام سازمان ميآيد؛ مانند: (فرهنگستان زبان و ادبيات فارسي، 1382، ص 34).
دو يا چند اثر يك مؤلف:
هرگاه به دو يا چند اثر مهم اشاره شود، همه آنها در داخل پرانتز، و به ترتيب تاريخ نشر پشت سرهم ميآيند؛ مانند: (والاس، 1980، ص 15؛ 1988، ص 27؛ 1990، ص 5). و اگر چند اثر يك مؤلف در يك سال منتشر شده باشد، آثار مختلف او با حروف الفبا از هم متمايز ميگردند؛ مانند: (احمدي، 1365الف، ص22؛ 1365ب، ص 16).
زيرنويس (پاورقی) توضيحی
توضيحات اضافي، يا توضيح اصطلاحاتي را كه نويسنده براي حفظ انسجام متن نميتواند آن را در متن بياورد، ميتوان در زير صفحه با مشخصكردن شماره آنها بيان كرد. نكته قابل توجه اينكه، اين توضيحات بايد حتيالامكان خلاصه ذكر شوند و نبايد تكرار مطالب متن باشند.
در ترجمه متون توضيحاتي كه مؤلف در زيرنويس آورده، بايد عينا ترجمه شود و در صورتي كه مترجم براي بيان اصطلاح يا تبيين مطلبي توضيحي را ضروري ببيند، ميتواند آن را در پاورقي ذكركند و در جلوي آن لفظ «مترجم» را -براي متمايز ساختن آن از توضيحات
معادلها
كلمههاي بيگانه در داخل متن حتما بايد به فارسي نوشته شود و صورت خارجي آنها در پاورقي ذكر گردد و اين، منحصر به اصطلاحات تخصصي يا اسامي اشخاص است. چنانچه در موارد خاصي لازم باشد كه صورت خارجي آنها در داخل متن بيايد، بايد آنها را مقابل صورت فارسي در داخل پرانتز نوشت. (غلامحسينزاده، 1372، ص 17).
نكته قابلتوجه در استناد دادن معادلها اين است كه اولاً در هر متن يا مقاله يا كتاب، فقط يك بار معادل انگليسي آنها آورده ميشود؛ ثانيا معادلهاي بكار گرفته شده بايد يكنواخت باشند. و در صورت آوردن معادلهاي ديگر، مثل فرانسه، آلماني، و... بايد، در متن توضيحي درباره آن داده شود. در نوشتن اسامي اشخاص، ابتدا نام بزرگ، سپس حرف اول نام كوچك او با حروف بزرگ نوشته ميشود مانند C،Jung .
ارجاع در منابع
محقق بايد در پايان مقاله فهرستي از منابع و مراجعي كه در متن به آنها استناد كرده است، به ترتيب حروف الفباي نام خانوادگي در منابع فارسي (عربي يا انگليسي در صورت استفاده) بياورد. مقصود از فهرست منابع، به دست دادنِ صورت دقيق و كامل همه مراجعي است كه در متن مقاله به آنها استناد شدهاست. هدف از ارائه اين فهرست، نشان دادن ميزان تلاش پژوهشگر در بررسي و استفاده از منابع گوناگون، احترام به حقوق ساير نويسندگان و مؤلفان و نيز راحتي دستيابي خواننده به منابع موردنظر است؛ علاوه براينكه تمامي مراجع و مآخذي كه در متن به آنها استناد شده، بايد در فهرست منابع آورده شود، پس در بخش منابع، فقط منابعي آورده ميشود كه در متن به آنها استناد شده است.
در ذكر هر منبع، حداقل پنج دسته اطلاعات، ضروري به نظر ميرسند كه در همه ارجاعات مشتركاند:
1. نام مؤلف يا مؤلفان؛ 2. تاريخ انتشار اثر؛ 3.عنوان اثر؛ 4. نام شهر(ايالت)؛ 5. نام ناشر.
جداسازی اين اطلاعات از هم با نقطه (.) و جداسازي اجزاي مختلف هر يك از آنها با ويرگول (،) صورت ميگيرد.
ارجاع كتاب در منابع
- در ارجاع كتاب با يك مؤلف، اطلاعات ضروري ذكر شده در بالا ذكر ميشود، در صورتي كه اثر تجديدچاپ شدهباشد، پس از عنوانِ كتاب، شماره چاپ آن ميآيد.
در ارجاعات انگليسي در صورتي كه چاپ جديد مجددا ويرايش شدهباشد، علامتِ ايدي (ed) با شماره ويرايش(25) آن، داخل پرانتز آورده ميشود، مانند:
.Wadsworth:CA،Belmont.An introduction to the history of psychology (2nded).(1993) .R .B،Hergenhahn
- در ارجاع منابع داراي دو مؤلف يا بيشتر، اسامي مؤلفان به ترتيبِ نامِ ذكرشده در كتاب، ذكر ميشود و بين نامخانوادگي و نام آنها ويرگول و بين اسامي مؤلفان نقطه ويرگول (؛) ميآيد؛ مانند:
سرمد،زهره؛ بازرگان،عباس و حجازي، زهره(1379). روشهاي تحقيق در علوم رفتاري (چاپ سوم). تهران: نشر آگاه.
- در معرفي كتابهاي ترجمه شده، پس از ذكر نام مؤلف و تاريخ اثر، نام مترجم و تاريخ انتشار ترجمه ذكر ميشود. در آثاري كه تاريخ نشرشان مشخص نيست، داخل پرانتز به جاي تاريخ نشر، علامت سؤال (؟) ميآيد؛ مانند:
صدرالدين شيرازي، محمد(1375). شواهد الربوبيه، ترجمه جواد مصلح. چاپ دوم، تهران: انتشارات سروش.
- در معرفي كتابهايي كه با عنوان سازمانها يا نهادها منتشر شدهاند، به جاي نام اشخاص، نام مراكز ذكر ميشوند: مركز اسناد و مدارك علمي، وزارت آموزش و پرورش، (1362). واژهنامه آموزش و پرورش: فارسي - انگليسي، انگليسي - فارسي. تهران. نشر مؤلف.
- كتابهايي كه به جاي مؤلف، ويراستاري يا به صورت مجموعه مقالاتي بوده كه به وسيله افراد مختلف نوشته شدهاست؛ اما يك يا چند نفر آنها را گردآوري كردهاند، بدين صورت ميآيند:
شفيعآبادي، عبداللّه (گردآورنده)، (1374). مجموعه مقالات اولين سمينار راهنمايي و مشاوره. تهران. انتشارات دانشگاه علامه طباطبايي.
ارجاع مقاله در منابع
براي ارجاع به مقالههايي كه در مجلههاي علمي-تخصصي به چاپ ميرسند، ابتدا نام مؤلف يا مؤلفان، پس از آن، تاريخ انتشار اثر، بعد عنوان مقاله، و به دنبال آن، نام مجله و شماره آن ذكر ميشود، سپس شماره صفحات آن مقاله در آن مجله با حروف مخفف صص در فارسي و pp در انگليسي آورده ميشود.
ارجاع پاياننامه و رساله در منابع
در ارجاع رسالهها و پاياننامهها، پس از ذكر عنوان، بايد ذكرشود كه آن منبع پاياننامه كارشناسي ارشد يا رساله دكترا و به صورت چاپ نشده، است؛ سپس بايد نام دانشگاهي را كه مؤلف در آن فارغالتحصيل شدهاست، آورد:
ايزدپناه، عباس (1371). مباني معرفتي مشّاء و اهل عرفان، پاياننامه كارشناسي ارشد، چاپ نشده دانشگاه قم.
ارجاع از يك روزنامه در منابع
در معرفي مقالههايي كه در خبرنامهها و روزنامهها به چاپ ميرسد، يا استنادهايي كه از متن سخنراني اشخاص در يك روزنامه آورده ميشود، همانند ارجاع مقاله در مجله، تمام اطلاعات ضروري را آورده سپس سال انتشار، روز و ماه، نام روزنامه و شماره صفحه را ذكر ميكند. مانند:
محقق كجيدي، محمدكاظم (1375، 21مهر)، موانع ساختاري توسعه بخش كشاورزي، روزنامه كيهان، ص6.
ارجاع فرهنگنامه و دائرهالمعارف در منابع
در ارجاع دائرهالمعارفها نام سرپرست آورده شده و سپس بقيه اطلاعات ضروري، همانند كتاب به ترتيب ميآيد؛ مانند:
بجنوردي، سيدكاظم و همكاران (1377)، دائرهالمعارف بزرگ اسلامي (چاپ دوم)، تهران: مركز دائرهالمعارف بزرگ اسلامي.
ارجاع كنفرانسها، سمينارها و گزارشها
ارائه گزارش از همايشها و سمينارها بايد به شكل زير بيان گردد: (سلطاني، 1363، ص19).
همايش بينالمللي نقش دين در بهداشت و روان (1380). چكيده مقالات اولين همايش بين المللي نقش دين در بهداشت روان، تهران: دانشگاه علوم پزشكي ايران.
نقل منابع الكترونيكي (اينترنت)
امروزه نقل از منابع اينترنتي يكي از منابع ارجاع است كه در ذكر آن، اطلاعات ضروري به ترتيب زير بيان ميگردد (ترابيان، 1987، ترجمه قنبري، 1380).
بارلو، جان پي (1996). درخت يوشع ميلرزد، در مجله CORE (روي خط اينترنت)، ج8، ش 1، (1992)، نقل شده تاريخ 25 مارس 1996، قابل دسترسي در:
Corel.08.g2.:pub/Zines/CORE-Zine File:Ptp.etext.org Directory
منبع : http://www.applyabroad.org
سایر مطالب مرتبط:
كدام مقاله را در كدام جورنال منتشر كنيم ؟ (ژورنال)
نحوه ارسال مقاله براي مجلات بين المللي
مقاله ISI چگونه ارزیابی می شود؟
تفاوت نشریات علمی-پژوهشی و نشریات علمی-ترویجی
روش تحلیل محتوا (Content analysis) چیست؟
تحلیل استنادی (Citation analysis) چیست؟
فهرست نشريات علمي پژوهشي دانشگاه آزاد اسلامي
آخرین بروزرسانی (سه شنبه ، 9 بهمن 1397 ، 04:33)
- آغاز توزیع کارت آزمون دکتری از سهشنبه 30 بهمن (97/11/28)
- آمار جذب هیئت علمی در ۷ فراخوان اخیر (97/11/25)
- تاملی بر کاهش استقبال از تحصیل در بالاترین مقطع تحصیلی (97/11/23)
- واحدهای پیام نور به شهرهای بزرگ منتقل می شوند (97/11/20)
- رقابت ۱۹۵ هزار نفر در کنکور دکتری ۹۸/ آغاز توزیع کارت از ۳۰ بهمن (97/11/18)
- ظرفیت پذیرش در آزمون ارشد اعلام شد/کاهش متقاضیان آزمون دکتری ۹۸ (97/11/17)
- ثبت نام در فراخوان جذب هیات علمی آغاز شد (97/11/15)
- ممنوعیت عضویت هیات علمی در بیش از یک دانشگاه (97/11/14)
- دسترسی رایگان به مقالات مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری به مناسبت دهه فجر (97/11/11)
- رئیس مرکز جذب اساتید وزارت علوم به سئوالات داوطلبان پاسخ می دهد(97/11/10)
- جزئیات آیین نامه بازنشستگی اعضای هیات علمی/ سن بازنشستگی اساتید (97/11/7)
- فهرست جدید مجلات دارای اعتبار و به روز رسانی "فهرست مجلات نامعتبر"دانشگاه آزاد اسلامی منتشر شد(97/11/4)
- مرکز جذب هیات علمی وزارت علوم امریه سربازی می گیرد (97/11/4)
- فراخوان بورس یک دانشگاه چینی و ژاپنی در مقطع کار شناسی ارشد (97/11/3)
- شیوه پرداخت حق التدریس اساتید در دانشگاه های بزرگ تغییر می کند (97/11/2)
- قانون حذف نمره مردودی از معدل کارشناسی ارشد لغو شد (97/10/30)
- برای سال تحصیلی ۹۸-۹۹؛ ۱۵ دانشگاه کشور دانشجوی ارشد و دکتری بدون آزمون می پذیرند (97/10/24)
- بیستمین فراخوان جذب هیئت علمی اعلام شد (97/10/19)
- قانون جدید برای انتخاب رساله دکتری دانشجویان دانشگاه آزاد (97/10/18)
- هزینه آزمونهای بین المللی ۲۰۱۹ برای داوطلبان داخل کشور اعلام شد (97/10/16)
- جزئیات ثبتنام «پذیرش دانشجو بر اساس سوابق تحصیلی» اعلام شد/آغاز پذیرش از ۲۹ دی (97/10/15)
- آغاز امتحانات پایان ترم ۷ دانشگاه بزرگ کشور (97/10/13)
- جزئیات بورس تحصیلی ۲۰۲۰-۲۰۱۹ ایتالیا اعلام شد (97/10/12)
- امسال ۹۰۰ هیات علمی جذب دانشگاهها و مراکز آموزش عالی می شوند (97/10/11)
- فراخوان بورس تحصیلی فرانسه در مقاطع تحصیلات تکمیلی برای سال ۲۰۱۹ اعلام شد (97/10/10)
- روند ارزشیابی مدارک دانشجویان خارج در رشته های علوم انسانی (97/10/8)
- فارغ التحصیلی بدون پایان نامه در دانشگاه آزاد (97/10/4)
- اصلاح تقویم جذب سالانه دانشگاهها (97/10/3)
- وضعیت بورس خارج دانشگاهها در سال ۹۸ مشخص شد (97/10/1)
- براساس طرح وزارت علوم؛ پرداخت حق التدریسی به اعضای هیأت علمی حذف می شود (97/9/28)
- توافق وزارت علوم و بانک مرکزی برای ارز دانشجویی و فرصت مطالعاتی (97/9/25)
- معاونتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی ادغام میشوند (97/9/24)
- اسامی ۳۰ دانشگاه برتر در بررسی پرونده متقاضیان جذب (97/9/23)
- دسترسی رایگان به کتابهای الکترونیکی و مقالات مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری (97/9/21)
- ایجاد دارالترجمه رسمی در دانشگاه آزاد (97/9/19)
- دانشگاه شریف دانشجو ارشد بدون کنکور پذیرش می کند (97/9/18)
- متقاضیان دکتری برای انتخاب دانشگاه های خارج از کشور محدود شدند (97/9/16)
- برگزاری آزمون جامع دوره دکتری دانشگاه آزاد تا نیمه اول دیماه (97/9/14)
- پرطرفدارترین رشته ها در جذب هیات علمی اعلام شد (97/9/12)
- شرایط تصویب پایاننامههای تحصیلات تکمیلی تغییر کرد (97/9/11)
- جزئیات آزمون ارشد ۹۸ اعلام شد/آغاز ثبتنام از ۱۶ آذر (97/9/11)
- آغاز مکاتبات وزارت علوم برای حمایت از دانشجویان دکتری (97/9/9)
- کاهش ۳۰۰ واحد آموزش عالی با مصوبه دولت (97/9/9)
- یک فوریت طرح تعیین تکلیف استخدام دانشگاههای غیر دولتی و آزاد تصویب شد (97/9/8)
- آغاز ثبتنام آزمون دکتری ۹۸/ اعلام جزئیات ثبت نام (97/9/6)
- آمار اعضای هیات علمی زن به تفکیک رتبه/ سهم استانها از جذب زنان (97/9/5)
- اصلاح مواد امتحانی کنکور کارشناسی ارشد ۹۸ (97/9/4)
- واحدهای کوچک پیام نور محدود می شود/ تجمیع واحدهای غیرانتفاعی (97/8/28)
- ثبت نام کنکور دکتری ۹۸ از ۶ آذر آغاز می شود (97/8/27)
- آغاز ثبت نام ارز دانشجویی برای گروه علوم پزشکی (97/8/26)
- شرایط ارزیابی مدارک تحصیلی متقاضیان دکتری خارج از کشور اعلام شد (97/8/23)
- برای سومین بار؛ مهلت ثبت نام در فراخوان جذب هیات علمی دانشگاه آزاد تمدید شد (97/8/21)
- ثبت نام برای ارز دانشجویی از شنبه آغاز می شود (97/8/18)
- آزمون جامع دکتری دانشگاه آزاد نیمه اول دی ماه برگزار می شود (97/8/15)
- ساماندهی جذب هیات علمی در پیام نور/ استخدام عضو جدید متوقف شد (97/8/14)
- وام مسکن اعضای هیات علمی افزایش یافت (97/8/12)
- تمدید مهلت ثبت نام فراخوان جذب هیات علمی دانشگاه آزاد تا ۲۰ آبان (97/8/9)
- آزمون روانشناختی برای متقاضیان جذب هیأت علمی الزامی شد (97/8/6)
- دستورالعمل نحوه انتخاب اعضای هیات علمی نمونه کشوری ابلاغ شد (97/8/5)
- مهلت فراخوان جذب هیات علمی دانشگاه آزاد تمدید شد (97/8/1)
- تعلیق و لغو مجوز ۱۰۷ موسسه اعزام دانشجو به خارج (97/8/1)
- کنکورهای ارشد و دکتری سال ۹۷ تکمیل ظرفیت ندارند (97/7/30)
- ثبت نام فراخوان جذب هیات علمی دانشگاه آزاد تا دوشنبه ادامه دارد (97/7/29)
- عدم محدودیت دانشگاه های غیرانتفاعی برای جذب هیات علمی (97/7/28)
- سهمیه دانشگاههای بزرگ برای جذب عضو هیات علمی افزایش می یابد (97/7/28)
- دورههای دکتری دانشگاهها بازتعریف میشوند (97/7/25)
- مشکل ارز دانشجویان دکتری برای اعزام به فرصت های مطالعاتی حل شد (97/7/23)
- وزارت علوم امریه سربازی جذب می کند/ اعلام شرایط متقاضیان (97/7/21)
- تنها ۲۰ درصد فارغ التحصیلان دوره دکتری هیأت علمی میشوند (97/7/17)
- زمان ثبتنام سه آزمون سراسری،ارشد و دکتری سال ۹۸ اعلام شد (97/7/15)
- اختصاص حدود ۳ هزار ردیف استخدام هیات علمی به دانشگاهها (97/7/11)
- اعلام نیاز جذب هیات علمی دانشگاه آزاد در ۵۶ رشته (97/7/9)
- مهلت ثبت نام متقاضیان جذب هیأت علمی تا ۱۰ مهر تمدید شد (97/7/10)
- اساتید جوان به انجام فرصت مطالعاتی در صنعت ملزم شدند (97/7/2)
- ضرورت چاپ مقالات دانش آموختگان خارج در نشریات معتبر (97/7/2)
- ضوابط جذب هیات علمی دانشگاه آزاد اعلام شد/ شرط سنی و معدل (97/7/1)
- آغاز فراخوان جذب اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد از 31 شهریور (97/6/27)
- نتایج نهایی دانشگاه آزاد در کنکور ارشد ۹۷ اعلام شد (97/6/27)
- آغاز فراخوان جذب هیات علمی از چهارشنبه (97/6/20)
- نتایج دوره دکتری سال ۹۷ دانشگاه آزاد اعلام شد (97/6/18)
- سمپوزیوم بینالمللی تقویت صلح از طریق آموزش برگزار میشود
- کنفرانس بینالمللی علوم اجتماعی در مالزی برگزار میشود
- برگزاری سمینار چشمانداز فضای مجازی: راهنمای روندها، الگوها و توسعههای 2019
- کنفرانس آموزش موبایل و فناوریهای یادگیری در سنگاپور برگزارمیشود
- کنفرانس بینالمللی تحقیقات اقتصادی در ملبورن برگزار میشود
- کنفرانس بینالمللی تعلیم، آموزش و تحصیلات در آلمان برگزار میشود
- کنفرانس بینالمللی فناوری، آموزش و توسعه در اسپانیا برگزار میشود
- برگزاری کنفرانس بینالمللی چندرشتهای علوم اجتماعی در سیدنی
- کنفرانس بینالمللی مدیریت منابع انسانی در لندن برگزار میشود
- برگزاری کنفرانس بینالمللی آینده آموزش و پرورش در جمهوری چک
- برگزاری کنفرانس سالانه آموزش و توسعه در تایلند
- دهمین جشنواره علوم انسانی فارابی آغاز به کار کرد
- همایش ظرفیت انقلاب اسلامی در دانشگاه آزاد برگزار میشود
- برگزاری اولین استارتاپ ویکند سلامت توسط معاونت علوم پزشکی و باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی اراک
- تمدید مهلت ارسال مقالات کنگره سالانه عمران، معماری و شهرسازی کشور
- تمدید مهلت ارسال مقالات چهارمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
- برگزاری ششمین کنگره سالانه عمران، معماری و توسعه شهری، با مجوز ISCوزارت علوم
- برگزاری اولین همایش ملی «مشاوره مدرسه» در دانشگاه علامه
- تمدید مهلت ارسال مقالات چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
- برگزاری کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در دانشگاه تهران
- برگزاری دومین همایش ملی ایدهپردازی در نیروی زمینی ارتش
- دهمین کنفرانس آموزش شیمی ایران در دانشگاه علم و صنعت ایران
- فراخوان مجله دوفصلنامۀ تخصصی شفای دل
- آخرین تمدید مهلت ارسال مقالات چهارمین کنفرانس سالانه عمران، معماری و طراحی شهری ،دانشگاه هنر اسلامی تبریز
- برگزاری چهارمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران ، با مجوز وزارت علوم و نمایهISC
- برگزاری اولین سمپوزیوم ملی پزشکی شخصی
- فراخوان برگزاری اولین مدرسه تابستانه مطالعات ترجمه در دانشگاه شهید بهشتی
- تمدید مهلت ارسال مقالات اولین همایش ملی زبان، فرهنگ و ادبیات بختیاری
- سومین همایش ملی آموزش عالی ایران در دانشگاه بهشتی برگزار میشود
- اعلام جزئیات برگزاری اولین همایش بینالمللی پزشکی آکادمیک ایران
- برگزاری سومین کنفرانس بین المللی و چهارمین کنفرانس ملی سالانه عمران، معماری و طراحی شهری، با مجوز ISC وزارت علوم
- همایش نقد روششناسی تاریخنگاری انقلاب اسلامی برگزار میشود
- نمدید مهلت ارسال مقاله به "کنگره بین المللی معماری و شهرسازی معاصر پیشرو در کشورهای اسلامی"
- نخستین همایش بین المللی دانشگاه سبز ۱۷ و ۱۸ بهمن برگزار می شود
- دانشگاه تهران میزبان کنفرانس "یادگیری و یاددهی" الکترونیکی
- دانشگاه علامه همایش ملی «مسائل اجتماعی زنان» را برگزار میکند
- یازدهمین کنگره پیشگامان پیشرفت آغاز بهکار کرد
- همایش ملی دانشگاه اخلاق مدار برگزار می شود
- همایش بینالمللی گرد و غبار در دانشگاه ایلام برگزار میشود
- ایران میزبان کنفرانس بين المللی ژئومورفولوژی (ICG) در سال 2020 شد
- برگزاری پانزدهمین کنفرانس بین المللی انجمن آموزش زبان و ادبیات انگلیسی ایران
- برگزاری پنجمین کنفرانس ماهی شناسی ایران
- برگزاری چهارمین کنفرانس بین المللی انجمن علمی انرژی ایران
- فراخوان پنجمین همایش بینالمللی آموزش مهندسی ایران
- ۲۹۰ مقاله به پانزدهمین کنفرانس آموزش ریاضی ایران ارسال شد
- فراخوان مقاله چهارمین همایش ملی “پژوهش های اجتماعی و فرهنگی”
- برگزاری هفتمین کنفرانس سوخت و احتراق ایران در دانشگاه شریف
- مهلت ارسال مقاله به کنگره "اخلاق در علوم و فناوری" تمدید شد
- تمدید مهلت ارسال مقالات پنجمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری، با مجوز وزارت علوم وISC
- کنفرانس انرژی بادی ایران برگزار میشود
- Culture in Urban Space: Urban Form, Cultural Landscapes, Life in the City
- Foodways and Identity: Conference on Food and Drink Traditions
- 2019 Asia-Pacific Conference on Economics and Finance
- The Singapore Learning Design and Technology Conference 2019
- International Congress of the Royal College of Psychiatrists - Psychiatry: Inspiring Minds
- 13th International RAIS Conference on Social Sciences and Humanities
- International Conference on Water, Informatics, Sustainability, and Environment
- Fifteenth International Conference on the Arts in Society
- 13th annual Technology, Education and Development Conference
- 2nd Global Conference: Spirituality And... Culture
- Ninth International Conference on Religion and Spirituality in Society
- The Annual Conference on Mediterranean Linguistic Anthropology 2019
- 9th International Conference on Chemistry and Chemical Process
- 3rd International Conference on Mechatronics Systems and Control Engineering
- Conference on the Global Status of Women and Girls: Intersectionality
- The Asian Conference on Ethics, Religion and Philosophy
- 2019 2nd International Conference on Image and Graphics Processing
- 11th International Conference on Machine Learning and Computing
- 2019 3rd International Conference on Digital Signal Processing
- 3rd International Conference on Mechanical, Aeronautical and Automotive Engineering
- Nineteenth International Conference on Knowledge, Culture, and Change in Organizations
- 10th International Conference on Signal Processing Systems (ICSPS 2018)
- 15th International Conference on Social Sciences
- 2nd International Conference on Sensors, Materials and Manufacturing (ICSMM 2018)
- Tenth International Conference on Sport & Society
- 5th International Conference on Biomedical and Bioinformatics Engineering
- The World Symposium on Software Engineering (WSSE 2018)
- The 3rd International Agriculture Innovation Conference
- 18th IEEE International Conference on Communication Technology
- IEEE - 2018 the Optoelectronics Global Conference
- IEEE - 2018 5th International Conference on Power and Energy Systems Engineering
- IEEE - 2018 10th International Conference on Advanced Infocomm Technology
- IEEE--2018 International Conference on Artificial Intelligence and Big Data
- IEEE--2018 10th International Conference on Communication Software and Networks
- 21st Century Education Forum @ Harvard
- IEEE International Conference on Smart Computing and Electronic Enterprise
- International Conference on Engineering, Science and Applications (ICESA 2018)
- 25th EBES Conference - Berlin
- Making It Matter: Mobilizing Aging Research, Practice & Policy
- BGC Geomatics 2018
- 9th ICCCNT IEEE Conference 2018
- LiHE 2018 Copenhagen - Innovative Teaching and Learning Practices in Higher Education
- International Congress of the Royal College of Psychiatrists - Psychiatry: New Horizons
- 21st International Water Technology Conference
- 2nd Asian Social Sciences and Business Research Conference
- Psychodynamics in Times of Austerity
- 12th European Conference on Product and Process Modelling
- International Conference on Applied Economics (ICOAE) 2018
- 13th Annual Education and Development Conference
- The Sixteenth International Conference on Books, Publishing and Libraries
- ARCHDESIGN '18 / V. International Architectural Design Conference
- The 2018 International Conference on Education and Learning
- 2018 SPRING GLOBAL LEADERSHIP AND MANAGEMENT CONFERENCE.
- 4th IEEE International Conference on Applied System Innovation 2018
- Sixteenth International Conference on New Directions in the Humanities
- 2018 International Conference on Education and Global Studies - Summer Session
- 46th International Business Research Conference
- 11th Annual Poverty and Social Protection Conference
- 6th Panhellenic Conference of Developmental Psychology
- Tenth International Conference on Climate Change: Impacts & Responses
- Eleventh International Conference on e-Learning & Innovative Pedagogies
- 13th Annual Education and Development Conference
- SWISS SOCIETY FOR FINANCIAL MARKET RESEARCH (SGF)
- International Conference on Computer and Drone Applications
- International Conference on Spirituality and Psychology 2018
- Oxford Symposium on Population, Migration, and the Environment
- International Conference on Education and Global Studies
- 6th International Renewable Energy and Environment Conference
- Sixteenth International Conference on New Directions in the Humanities
- Eighth International Conference on Food Studies
- 2nd International Conference on Integrated Circuits and Microsystems
- Third International Conference on Tourism and Leisure Studies
- 9th International Conference on Graphic and Image Processing
- First Australia and New Zealand Conference on Advanced Research
- Island Cities and Urban Archipelagos 2017
- Twelfth International Conference on Design Principles & Practices
- International Conference on Circuits, Devices and Systems
- International Conference on Sustainable Materials Science and Technology
- 2nd Business and Entrepreneurial Economics - BEE Conference 2017
- 4th Annual International Conference on Fisheries and Aquaculture 2017
- فرصت طلایی اخذ پذیرش از معتبرترین دانشگاه دولتی ایتالیا در مقاطع ارشد و دکتری
- راهنمای مقاله نویسی
- معرفی سرویس ذخیره سازی ابری Google Drive
- اجزاء فصل 1 تحقیق
- فصل دو تحقیق : بررسی منابع
- فصل 3: روش تحقیق
- نظريه، انواع نظريه و نقش آن در تحقيق
- مقیاس های اندازه گیری متغیرها
- متغير، انواع آن و روابط بين متغيرها در يك تحقيق
- نگاهی بر چارچوب نظری تحقيق
- ابزارهاي گردآوري اطلاعات : پرسشنامه و مصاحبه
- ارجاع نويسي APA
- مرگ مجلات علمی نزدیک است !
- چگونه موضوع پايان نامه خود را انتخاب كنيم؟
- انواع متغيرهای پژوهش
- آنچه از آلفاي كرونباخ لازم است بدانيم
- چگونه بيان مسئله بنويسيم
- انواع رفرنس نویسی
- پروپوزال (Proposal) چیست؟
- چگونه يك مقاله علمي بنويسيم؟ ( قسمت اول )
- لینک دسترسی به کنفرانس های بین المللی پشتیبان شده توسط الزویر
- دانلود مشخصات کلی،برنامه و سرفصل رشته های دکتری
- دانلود مشخصات کلی،برنامه و سرفصل رشته های کارشناسی ارشد
- مقاله ISI چگونه ارزیابی می شود؟
- معرفی پایگاه اطلاعاتی SpringerLink
- معرفی پایگاه اطلاعاتی ScienceDirect
- معرفی پایگاه مجلات تخصصی نور (noormags)
- معرفی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC )
- معرفی پورتال جامع علوم انسانی
- معرفی بانک اطلاعات نشریات کشور - مگ ایران
- چرا مغز در اوج فعالیت منفجر نمیشود؟
- افزایش اعتماد به نفس با اسکن امواج مغزی
- تاثیر جایگاه اجتماعی بر سیستم ایمنی بدن
- حتی فیزیکدانان هم از ریاضی فراریاند!
- استقبال ناسا از نظرات و پیشنهادات جدید و متفاوت
- برجام مخفف چیست؟
- کل اینترنت در چند صفحه جای میگیرد؟
- شناسایی ناحیه آخ در مغز
- حیواناتی که سرطان را تشخیص میدهند
- دوستی انسان و رایانه در آینده نزدیک
- خواندنیهای شگفت انگیز درباره طلا
- خوابیدن بیش از ۸ ساعت خطرناک است!
- سگها دروغ را میفهمند
- بزرگترین پروژه کشف حیات فرازمینی آغاز شد
- «دکتر گوگل» از راه رسید
- کشف حیات میکروبی در اعماق زمین
- چرا بیشتر مورچهها چپدست هستند؟
- میزان وفاداری را با طول انگشتان بسنجید!
- آخ گفتن میتواند درد را کاهش دهد
- عنکبوتها هم شمارش کردن بلدند!
- کیمیاگری در یک تریلیونم ثانیه!
- 13 پیشبینی علمی سال 2015
- ساخت ابزار انقلابی برای کاهش فشار خون بالا
- شناسایی تأثیر آبوهوا بر زبان و صدای انسان
- تأثیر یادگیری زبان دوم در تقویت قدرت مغز
- اسپریها جایگزین قرصهای خواب آور میشوند
- مغز چگونه ترس را شناسایی میکند؟
- پاکسازی حافظه از خاطرات ترسناک با زردچوبه
- ابزاری آنلاین برای حل مسائل و معادلات ریاضی و جبر با راهحل
- گیاهانی که بدون مغز هوشمند عمل میکنند
- آدرس و تلفن واحدها و مراکز دانشگاه آزاد اسلامی
- لیست دانشگاههای غیرانتفاعی
- لیست دانشگاههای علوم پزشکی
- لیست پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی
- لیست وزارتخانه ها ، سازمان ها ، شرکت ها و مراکز دولتی
- لیست دانشگاههای سراسری
- لیست دانشگاههای مجازی
- لیست واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
- لیست دانشگاههای علمی کاربردی
- لیست دانشگاههای پیام نور
- لیست انجمن های علمی ایران
- لیست سازمانهای جهانی